Pasta z fasoli i buraków.

Pasta z fasoli i buraków.

Pasta z fasoli i buraków z pieczywem 🍞

Składniki (na 1 porcję) :
– 50g Fasoli czerwonej ♥️
– 120g buraków 🍅
– 10g nasion słonecznika 🌻
– 5g oleju rzepakowego 🍠
– 20g cebuli 🧅
– Ząbek czosnku 🧄
– Szczypta soli, pieprzu, cząbru 🧂
– 100g słupków warzywnych (ogórek/seler,marchew)🥕🥒
– 2-3 kromki pieczywa żytniego na naturalnym zakwasie 🍞

Przepis:
Buraki zawinąć w folię i piec w piecu w 200 stopniach przez 40 minut. Cebulę podsmażyć na zwilżonej olejem patelni. Fasolę namoczyć, ugotować i zblendować z burakami i cebulą, czosnkiem i cząbrem. Posolić i popieprzyć. Dodać pestki słonecznika i wymieszać ręcznie. W zależności od konsystencji dodać zalewę z fasoli.
Chleb pokroić, słupki z ogórka, marchewki i papryki naszykować.