Komosanki z musem owocowym.

Komosanki z musem owocowym.

KOMOSANKI Z MUSEM OWOCOWYM
Składniki (na 3-4 sztuki):
– 25g komosy ryżowej 🍚
– 100ml wody💧
– 20g orzechów włoskich 🥜
– 40g mąki kukurydzianej 🌽
– 25g mleka roślinnego 🥛
– 10g oleju kokosowego 🥥
– 50g banana 🍌
– 15g erytrolu 🍧
– Łyżeczka sody oczyszczonej, soku z cytryny i octu winnego 🍇
– Odrobina startej skórki z cytryny 🍋
– Szczypta cynamonu, kardamonu, kakao – 80g owoców np. truskawek 🍓
Przepis:
Komosę przepłukać kilka razy wrzątkiem. Wsypać do garnka i dodać wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, około 15 minut. Wystudzić. Komosę wymieszać z mąką, orzechami, sodą, cynamonem, kardamonem, kakao i erytrolem. W drugiej miseczce zmiksować banana, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać składniki ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać. Nabierać łyżką masę, kłaść na papier tworząc kształt ciasteczek. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Do blendera wsypać owoce i zmiksować na sos.