Gruszkowiec czyli ciastko z gruszką.

Gruszkowiec czyli ciastko z gruszką.

Gruszkowiec z sosem cynamonowym

Składniki:
– 1 duża Gruszka
– 3 łyżki Mąka kukurydziana
– 3 łyżki Skrobia kukurydziana
– 2 łyżki Olej kokosowy
– Do pożądanego smaku Erytrol
– Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
– 3 łyżki Jogurt roślinny naturalny
– Szczypta Cynamon

Przepis:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i erytrol wsypać do miski. Dodać olej. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z erytrolem i przesmażyć na suchej patelni lub z odrobiną wody (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok powinien odparować). Wmieszać cynamon, dodać odrobinę soku z pomarańczy (który też musi odparować) i pozostawić do ostygnięcia. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę. Piec ponownie w 180°C do momentu aż ciasto się zarumieni. Przygotować sos z jogurtu, z dodatkiem erytrolu i cynamonu. Wymieszać.