Wstęp.
Żywność typu fast food zalała nasz sposób na pojmowanie współczesnego odżywiania. Żyjemy w pośpiechu, w ciągłym stresie i szybkie jedzenie stało się bardzo popularne. Nie zważając na nasz stan zdrowia, z głodu, a często też z wysokiego poziomu smakowitości coraz częściej sięgamy po gotowe dania. Czy warto? Dlaczego nie? Postaram się dzisiaj po krótce przybliżyć temat żywności typu fast food.
Czym jest fast food?
Są to gotowe produkty, które albo kupujemy w dyskontach spożywczych do podgrzania (najczęściej w mikrofali), jak i te gotowe z popularnych sieci.
Dlaczego tak łatwo nas do nich ciągnie?
Jest to bardzo prosty efekt. Połączenie cukrów prostych i tłuszczów daje bardzo wysoką smakowitość produktów. Są to główne składniki tych produktów, zatem mają często działanie uzależniające. Często już sam zapach nas zachęca do sięgnięcia. Do tego są “szybkie”. Podjeżdżamy do “drive thru” i w 15 minut mamy jedzenie. Są to bardzo syte produkty, więc czujemy się przez pewien czas najedzeni.
Czym są gorsze od nieprzetworzonych dań?
Produkty typu fast food często są zaprzeczeniem zdrowego i zbilansowanego odżywiania. Zwykle pozbawione pełnoziarnistych produktów bogatych w błonnik, jak i warzyw, które poza błonnikiem niosą mnóstwo mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dodatkowo cechują się wysoką gęstością energetyczną, zwykle za ich pomocą znacznie przekraczamy zapotrzebowanie energetyczne. Dużo cukru, mało złożonych węglowodanów, bardzo mało dobrego jakościowego białka, oraz tłuszcze głównie trans sprawiają, że wywołują bardzo duże spustoszenie w naszym organizmie.
Czy sprzyjają chorobom?
Tak, wg badań sprzyjają nadciśnieniu tętniczemu, insulinooporności, a także otyłości. Zwykle gdy nasza dieta obfituje w takie produkty, nasza morfologia wygląda bardzo słabo i wymaga licznych interwencji. Jeśli również w ten sposób się odżywiamy, mamy bardzo duże skoki energii i czujemy się po prostu słabo.
Podsumowanie
Produkty fast food od czasu do czasu nie zaszkodzą, ale ich całkowita eliminacja na co dzień na pewno przyniesie wiele korzystnych skutków zdrowotnych.