#1 Wspomagają odporność organizmu
Warzywa bogate są w witaminy i minerały. Uzupełniają ewentualne ubytki i niedobory w organizmie zapewniając płynną prace wszystkich układów. Mocny układ odpornościowy sprawia, że jesteśmy mniej podatni, szczególnie na sezonowe infekcję.
#2 Wspomagają prace układu trawiennego
Warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, zarówno ten rozpuszczalny jak i nie rozpuszczalny. Jest to jedna ze składowych, które mają wpływ na odpowiedni pasaż treści jelitowej. Korzystnie wpływają na budowanie właściwej mikroflory żołądka, a co za tym idzie mniej narażeni jesteśmy na ewentualne problemy trawienne.
#3 Opóźniają starzenie
Warzywa bogate są w antyoksydanty. Ich nadrzędną funkcją jest wymiatanie wolnych rodników, który mają wpływ na starzenie się organizmu. Badania pokazują, że zdrowa i zbilansowana dieta bogata w warzywa, potrafi wydłużyć średnią długość życia nawet o 8 lat.
#4 Wspomagają redukcję masy ciała
Warzywa są niskokaloryczne. Kilka porcji warzyw dziennie sprawi, że będziemy czuli się pełni i najedzeni mimo spożytej dużej objętości pokarmów. Dzięki temu mniej przyjmiemy energii, redukcja będzie efektywniejsza.
#5 Są smaczne!
Smacznie zamarynowana i upieczona cukinia, sezonowe szparagi, świeża botwinka czy bób to produkty, które nie tylko poprawiają stan naszego zdrowia, ale również świetnie smakują.