Mrożenie warzyw i owoców, czy rzeczywiście jest takie złe?🤔
W chwili obecnej gdy cierpimy na deficyt świeżych produktów, mrożonki często “ratują życie”.😉
Niestety wiele źródeł podaje, że straty witamim i minerałów są na tyle duże że nie warto po nie sięgać..😕
Czy to prawda?🤔
To zależy…🙃
Mrożenie jest jednym z najlepszych sposób utrwalania żywności. Dobrze przeprowadzone (szybko) i przechowywane bez rozmrażania nie powoduje prawie żadnych ubytków, a zawartość witamin i minerałów jest zbilżona do świeżych produktów.🤩🤩🤩
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?👩🔬
Lepiej korzystać ze sprawdzonych/znanych firm, zwrócić uwagę w jaki sposób produkt został zamrożony i po zakupie czy nie jest zbrylony (mógł być częściowo rozmrażany).🧐
Produkty mrożone optymalnie powinniśmy przechowywać w temp -18 stopni lub niższej.👌