Białka są niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć sam w odpowiedniej ilości. W związku z czym z codzienną dietą niezbędne jest regularne dostarczanie odpowiedniej ich ilości z pełnowartościowych źródeł.
Aminokwasy będące cegiełkami białek powstają z ich rozpadu. W pierwszej kolejności przeznaczane są na procesy fizjologiczne, a nie energetyczne, takie jak odbudowa tkanek, hormonów, enzymów…
Jeżeli w diecie występuje nadmiar białka lub znaczny deficyt kaloryczny, składnik ten może posłużyć jako substrat energetyczny, który w pierwszej kolejności zostanie przekształcony w glukozę mogącą odbudować braki glikogenu.
Niestety białka są nieefektywnym energetycznie składnikiem ponieważ rozkład ich wymaga znacznej ilości pracy. Stąd też diety wysoko białkowe przekładają się często na szybszą utratę wagi.
Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie- aby przytyć niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Spożycie ilości białka przewyższające zapotrzebowanie kaloryczne nie jest nie możliwe, jest jednak niebezpieczne dla zdrowia. Świetnym dowodem na to są osoby stosujące popularną swojego czasu dietę Dukana. Aktualnie przynosi ona żniwo w postaci niewydolności i martwicy nerek. Tak więc nikt chcący przybrać na wadze nie powinien spożywać samych źródeł białka.
Dieta powinna być zbilansowana dostarczając wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach.