Afrykańska zupa z fistaszków

Afrykańska zupa z fistaszków

AFRYKAŃSKA ZUPA Z FISTASZKÓW 🥘

Składniki (na 1 porcję):
– 150ml Bulionu warzywnego 🍲
– 100ml Passaty pomidorowej ♥️
– 20g masła orzechowego 🥜
– 15g koncentratu pomidorowego 🍅
– 20g cebuli 🧅
– 1 ząbek czosnku 🧄
– Szczypta sól, pieprz, kurkuma, imbir, curry, kmin, kolendra 🧂
– Opcjonalnie: Grzanki z pieczywa żytniego na naturalnym zakwasie i mozzarella light 🍞

Przepis:
Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć, aż uwolnią aromat. Na patelnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. W misce połączyć masło orzechowe oraz pastę pomidorową. Do gotującego się bulionu dodać pastę orzechowo- pomidorową oraz passatę pomidorową. Zagotować i gotować ok. 20- 30 minut do zgęstnienia. Jeśli zupa nie jest Waszym zdaniem wystarczająco gęsta można połączyć 1 łyżeczkę mąki żytniej z odrobiną wody, aby powstała lejąca, ale gęsta masa i dodać do zupy, po czym wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z pieczywem i mozzarellą.