Dlaczego białko jest nam tak bardzo potrzebne w diecie?

Dlaczego białko jest nam tak bardzo potrzebne w diecie?

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Nasz organizm zużywa codziennie różne jego ilości na potrzeby metaboliczne takie jak regeneracja tkanek, budowa nowych tkanek i komórek, budowa hormonów, enzymów. Ogólnie rzecz ujmując bez białek nie byłoby życia! Ciekawostką jest, że blisko 90% białka jest w recyklingu nazywanym potocznie „turnover”. Polega to na przemieszczaniu się tego makroskładnika pomiędzy tkankami, zostaje zużyty w miejscu gdzie jest akurat potrzebny. Dzięki temu mechanizmowi wraz z pożywieniem musimy codziennie dostarczyć pozostałe 10%.

 

Kto potrzebuje białka?

 

Nie wszyscy mamy takie samo zapotrzebowanie na białko. Jedni aktywnie ćwicząc będą potrzebowali więcej, natomiast ktoś prowadzący siedzący lub mało aktywny tryb życia będzie potrzebował go mniej. Predyspozycje są bardzo indywidualne i zależą od aktualnego wieku, stanu zdrowia, predyspozycji genetycznych, rasy, płci.

 

Ile białka?

 

Nadmiar- jak to nadmiar zawsze będzie nie dobry. Przesadzając z ilością białka obciążamy organizm, wątrobę, nerki zmuszając je do większej pracy oraz transportu toksycznego w dużych ilościach amoniaku i mocznika, które powstają w procesach degradacji białka. Dzienna podaż białka plasuje się średnio w granicach 12-15% dochodząc czasem do wartości 20% u sportowców.

 

Jakie są najlepsze źródła?

 

Aby białko zostało w pełni wykorzystane musi posiadać pełny profil 20 aminokwasów. Aminokwasy są to małe cząsteczki, z których zbudowane są białka. Najbardziej wartościowymi produktami są jajka, ryby, mięsa, podroby, mleko, nabiał, sery oraz produkty pochodzenia roślinnego jak rośliny strączkowe, orzechy, zboża. Jeżeli jednak opieramy naszą dietę o źródła roślinne należy odpowiednio komponować posiłki aby profil aminokwasowy uzupełniał się z różnych produktów spożywczych

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Obraz” src=”http://victorydiet.pl/wp-content/uploads/2016/09/bread-and-butter-1331447_640-1.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”on” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” url=”http://bdieta.pl/”] [/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest