Co kryje się w jajku? Cz II

Co kryje się w jajku? Cz II

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Co takiego kryje się w jajku?

 

W jednym jajku znajdziemy istną bombę witaminową. Do tego pełnowartościowe białko i niezbędne lipidy, w tym kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6. Jedząc codziennie 2-3 jajka zapewniamy sobie niezbędną pulę aminokwasów niezbędnych do regeneracji komórek. Ma to bezpośredni efekt na tak zwane przedłużenie młodości, ponieważ dostarczając wszystkiego czego potrzeba nasz organizm będzie starzał się w wolniejszym tempie, mając z czego naprawiać materiał starszych komórek. Ponadto jedząc regularnie jajka poprawi się stan skóry i włosów, a to ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E, D oraz cynku i magnezu. Jajka nie zawierają praktycznie węglowodanów, co świadczy o tym, że nie są one niezbędne do rozwoju nowego życia.

 

Kto powinien uważać na konsumpcję jajek?

 

Pomimo wielu swoich cennych właściwości wiele osób jest uczulonych na jajka. Szczególnie alergetyzującym składnikiem jest samo białko, na które według różnych danych uczulonych mniej lub bardziej jest około 45% osób. Jednakże w przypadku delikatnej alergii jedzenie jajek raz na jakiś czas nie przyniesie negatywnych efektów. Dobrze zaplanowana dieta może nawet w całości usunąć alergię na jajka. Co ciekawe alergetyzujące jest głównie białko jajka, zawierające praktycznie tylko materiał budulcowy jakim jest białko. Natomiast na żółtko jaja uczulonych jest już mniej niż 1% populacji, a  to w żółtku właśnie kryje się całe bogactwo składników odżywczych!

egg-1536990_640

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]